Agenda

 • 1

Nieuws

Ondervoorzitter Kevin Poschet schrijft een boek

Ondervoorzitter Kevin Poschet schrijft een boek

Waarom dit boek? Vandaag rust de Graventoren van Rupelmonde ietwat verdoken in de Scheldevallei. Weinig doet nog vermoeden dat eens Read More
60 jaargangen later...

60 jaargangen later...

In 1957 werd de Hertogelijke Heemkundige Kring het Land van Beveren vzw gesticht en in 1958 rolde het eerste tijdschrift Read More
Richard Willems ontvangt Cultuurboom

Richard Willems ontvangt Cultuurboom

De vijftiende Cultuurboom werd zondag 12 februari 2017 uitgereikt aan Richard Willems. Sinds 1993 bestaat de mogelijkheid om jaarlijks een Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Nieuw tijdschrift

2018 2 Voorkaft LandvanBeveren 2

 

 

Abonneer je nu en kom bijna alles te weten over Beveren

Het abonnement op het driemaandelijks tijdschrift "Het Land van Beveren" bedraagt 20 euro, een steunabonnement 25 euro, en vanaf 30 euro wordt men ere-abonnee.

Een los nummer kost 7 euro exclusief verzendingskosten.

Het abonnementsgeld wordt gestort op iban: BE 02 4153 0359 3140 en BIC:KREDBEBB op naam van de H.H.K. Het Land van Beveren vzw.

Reactie op de redactie

 • Redactie 30.11.2017 21:15
  Abonnees kunnen vanaf december een reactie plaatsen op artikels die verschenen zijn in ons tijdschrift.

  Lees meer ...

Beverse vluchtelingen tijdens Eerste Wereldoorlog

 • Udenarchief

  Link naar het UdenarchiefDit archief is ontstaan door de verzamelwoede van Luciën Bressers sr. (1917-1991). Medio zestiger jaren kocht hij op de verzamelaarsbeurs "Zoete Lieve Gerritje" in de Veemarkthallen in Den Bosch van een Belgische handelaar een setje ansichtkaarten van het klooster der Zusters Ursulinen (het latere Missiehuis) in het buurtschap Molenheide (de Mullehèij) te Uden. Zijn moeder Martina Peerenboom zat in haar kinderjaren bij deze zusters op de lagere school. Het archief bevat tal van gegevens over gevluchte Beverenaars tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 • Brabants Historisch Informatie Centrum

  Link naar BHIC.nlDeze website is het centrum voor geschiedenis, genealogie en lokale geschiedenis van Noord-Brabant. Het is een uitgebreide doorzoekbare database. De database herbergt duizenden gegevens over Beverenaars die gevlucht zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog.


 • Gelders Archief

  Link naar het Gelders ArchiefDeze website, samen met andere archieven, vormt het collectieve (mede)geheugen van Nederland. Ze beheren archieven en historische collecties en stellen die met veel plezier en inzet beschikbaar voor een breed publiek. Niet alleen in de studiezaal, maar juist ook via internet kunnen mensen hun waardevol historisch materiaal inzien en gebruiken. Zij zien zichzelf als een hoeksteen van de rechtstaat. Archieven zijn onmisbaar voor het functioneren van de democratie en een transparant werkende overheid. Burgers kunnen in deze archieven bewijzen vinden voor hun rechten en plichten en die van anderen, waaronder de overheid. Archieven kunnen een (emotionele) katalysator zijn bij het zoeken naar de eigen identiteit. Wij bemiddelen daarbij. Met de informatie die wij beheren, kunnen anderen de geschiedenis reconstrueren en ervan genieten.


 • Vluchtoord Ede

  Link naar website Vluchtoord EdeIn 2014 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Een oorlog die Nederland alleen maar zijdelings heeft meegemaakt, omdat ons land neutraal was, maar waarbij ons land wel fungeerde als opvang voor veel Belgische vluchtelingen.


  Op verschillende plaatsen in Nederland werden vluchtoorden ingericht, zowel voor burgers als voor militairen. Ede had een vluchtoord voor burgers, gelegen op de Eder Hei.
  Het Comité Vluchtoord Ede heeft de afgelopen jaren voorbereidingen getroffen voor de herdenking rond de opvang van Belgische vluchtelingen op diverse plaatsen in de gemeente Ede en met name rond het Vluchtoord en het Deense Dorp. Hiervoor zijn diverse activiteiten ontwikkeld die in 2015 hebben plaatsgevonden.


  Het Vluchtoord was niet alleen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, maar ook van de geschiedenis van de gemeente Ede. 


 • Vluchtoord Gouda

  Weblink naar de website van het Vluchtoord GoudaHonderd  jaar geleden was er aan de Graaf Florisweg in Gouda een vluchtelingenkamp gevestigd voor onze Belgische buren. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen verbleven hier tijdens de Eerste Wereldoorlog, gevlucht voor het geweld in hun eigen land. Vier jaar lang maakt het Vluchtoord onderdeel uit van de Goudse samenleving. Nu is er niets meer te zien van dit indrukwekkende stukje Goudse geschiedenis. Het Historisch Platform Gouda wil hier verandering in brengen en heeft het initiatief genomen om op 16 september 2016 een herdenkingsbord op de plaats van het Vluchtoord neer te zetten. Dankzij zij een crowdfunding-actie opwww.voorjebuurt.nl/vluchtoordgouda is een mooi bedrag hiervoor ingezameld! Op deze website kunt u meer lezen over de geschiedenis van het vluchtoord en over de georganiseerde activiteiten.


 • Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe

  Link naar de website streekarchivariaat.nlDeze website bundelt de archieven van Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. De website bevat een ruime collectie aan beeldmateriaal, kranten, persoonsgegevens, notariele akten, bouwdossiers en brieven. Hier kan u heel wat informatie terugvinden over Beverse vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


 • Vluchtoord Uden

  Weblink naar de website van het Vluchtoord UdenMeer dan 200 Beverenaars vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het Vluchtoord Uden. Hier vindt u allerlei oude en nieuwe wetenswaardigheden, brieven, berichten en krantenartikelen met betrekking tot Vluchtoord-Uden


   

Met steun van

Steun

facebook_page_plugin
Volg ons op Facebook!
Beveren in Beeld

Login enkel voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift.

Gelieve uw naam en voornaam in het veld naam in te vullen en uw lidnummer in het veld gebruikersnaam. Het lidnummer vindt u terug op de enveloppe van het tijdschrift.

Bedankt voor uw registratie, de webmaster kijkt deze registratie na en zal deze zo spoedig mogelijk goed- of afkeuren. U zal hiervan een e-mailontvangen.

Our website is protected by DMC Firewall!