Lezingen

De stichtingen van Joos Vijd

Joos Vijd heeft niet enkel het bekende Lam Gods nagelaten, maar zorgde ook in Beveren voor een indrukwekkend nalatenschap. Hier stichtte hij onder andere een passantenhuis, dat later zou uitgroeien tot het Wilhelmietenklooster. Maar waarom spendeerde Joos Vijd zoveel geld aan religieuze en liefdadige doelen? Wat dreef de middeleeuwers hiertoe en wat wilden ze daarmee bereiken?

In deze lezing zal dr. Hannelore Franck een licht werpen op de complexe realiteit achter deze stichtingen. Religieuze, liefdadige, sociale, economische en politieke motieven komen allemaal samen in de praktijk van stichtingen en schenkingen. Hierdoor bieden deze stichtingen een unieke inkijk in de middeleeuwse leefwereld.

Rondleiding Singelberg

Naar aanleiding van de archeologiedagen organiseert Erfpunt een rondleiding op de site van de Singelberg, de plek waar eeuwenlang een trotse burcht stond die het Land van Beveren domineerde. Hier groeide Joos Vijd op. Zijn vader Clais was er gedurende 35 jaar burchtvoogd en droeg de verantwoordelijkheid over de verdediging van het kasteel. Met een bodemscanner gaan we op zoek naar het neerhof en de fundamenten van het oude bruggenhoofd van de versterking. De onderzoeksresultaten verneemt u in primeur van de archeologen! Specialist Kevin Poschet vertelt u honderduit over het bewogen verleden van de verdwenen burcht van Singelberg.

facebook_page_plugin
Volg ons op Facebook!
Beveren in Beeld

Login enkel voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift.

Gelieve uw gebruikersnaam en paswoord in te vullen. De beveiligingscode moet niet ingevuld worden.

Bedankt voor uw registratie, de webmaster kijkt deze registratie na en zal deze zo spoedig mogelijk goed- of afkeuren. U zal hiervan een e-mailontvangen.