Erfgoed genomineerden shortlist

Celine Van Geertsom

1912-2005

VERDIENSTEN

Vroedvrouw en sociale helpster

KORTE BIOGRAFIE

Hielp als vroedvrouw en sociaal verpleegster niet minder dan 5.381 kinderen ter wereld brengen in Melsele en omstreken. Dit leverde haar de bijnaam ‘Moeder des dorps’ op. Als COO-bestuurslid in Melsele en later OCMW-bestuurslid in Beveren gaf Van Geertsom mee gestalte aan de ouderen- en armenzorg in onze gemeente. Zij stond ontelbare ouderlingen bij in hun laatste levensuren en was als medeoprichtster of bestuurslid betrokken bij verschillende sociaal geïnspireerde organisaties en verenigingen.

Georges Van Bogaert

1905-1971

VERDIENSTEN

Zeer sterk met zijn geboortedorp verbonden onderwijzer.

KORTE BIOGRAFIE

In de volksmond ‘meester Georges’ genoemd was één van de meest sociaal bewogen figuren van Verrebroek. Hij was er onderwijzer vanaf 1939 en schoolhoofd tussen 1947 en 1965. Hij dirigeerde het kerkkoor, was secretaris-penningmeester en hulpdirigent van de fanfare Euterpia, toneelregisseur, decorbouwer en verantwoordelijke voor het vuurwerk tijdens de kermis. In 1948 was G. medesecretaris van het feestcomité tijdens de luisterrijke geboorteherdenking van Philip Verheyen.

Isidoor de Loor, ‘broeder Isidoor’

1881-1916

VERDIENSTEN

Zalig verklaarde lekenbroeder bij de passionisten te Kortrijk

KORTE BIOGRAFIE

De zalig verklaarde broeder Isidoor uit Vrasene trad in 1906 als lekenbroeder in bij de passionisten te Kortrijk en nam de naam Isidoor van de Heilige Jozef aan. Hij dankte zijn faam en naam aan zijn contemplatieve levenswandel waarbij intens gebedsleven, liefdadigheid en eenvoud centraal stonden. Zijn vroege dood droeg bij tot zijn bekendheid. Op 30 september 1984 werd I. zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.  Zijn geboortehuis in de wijk Okkevoorde, op de grens tussen Vrasene en Sint-Gillis-Waas, groeide na zijn overlijden uit tot een bedevaartsoord.

facebook_page_plugin
Volg ons op Facebook!
Beveren in Beeld

Login enkel voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift.

Gelieve uw gebruikersnaam en paswoord in te vullen. De beveiligingscode moet niet ingevuld worden.

Bedankt voor uw registratie, de webmaster kijkt deze registratie na en zal deze zo spoedig mogelijk goed- of afkeuren. U zal hiervan een e-mailontvangen.