Ca. 1360/70-1439/1443

VERDIENSTEN

Opdrachtgevers van het Lam Gods (1432) en stichters van een gasthuis te Beveren

KORTE BIOGRAFIE

Het echtpaar Joos Vijd en Elisabeth Borluut staat afgebeeld als opdrachtgevers op het wereldberoemde altaarretabel ‘het Lam Gods’. Het altaarstuk, geschilderd door de gebroeders Hubert en Jan van Eyck, wordt algemeen beschouwd als één van de artistieke topstukken van de Europese schilderkunst . Als zoon van de kastelein en baljuw van Beveren wist Joos Vijd een enorme rijkdom en grondbezit te vergaren in het Land van Beveren. Dit kapitaal investeerde Joos Vijd in de bouw of uitbreiding van het ‘Hof ten Walle’, dat het kinderloze echtpaar naliet aan zijn neef Joos Triest. Joos en Elisabeth stichtten per testament ook een gasthuis in Beveren voor de opvang van arme pelgrims en reizigers. Dit hospitaal groeide  uit tot het Wilhelmietenklooster dat in 1764 door Jozef II werd afgeschaft.

facebook_page_plugin
Volg ons op Facebook!
Beveren in Beeld

Login enkel voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift.

Gelieve uw naam en voornaam in het veld naam in te vullen en uw lidnummer in het veld gebruikersnaam. Het lidnummer vindt u terug op de enveloppe van het tijdschrift.

Bedankt voor uw registratie, de webmaster kijkt deze registratie na en zal deze zo spoedig mogelijk goed- of afkeuren. U zal hiervan een e-mailontvangen.