1489-1540

VERDIENSTEN

Heer van Beveren en admiraal van de Nederlanden

KORTE BIOGRAFIE

Adolf van Bourgondië was heer van Beveren, Veere, Vlissingen, Brouwershaven en Tournehem. In zijn jeugd genoot hij opleiding bij de humanistische leraar Jacob Battus die bevriend was met Erasmus. In 1517 werd Adolf benoemd tot admiraal van de Nederlanden. In die hoedanigheid vergezelde hij Karel V op diens reis naar Spanje en was hij verantwoordelijk voor de bescherming van de Nederlanden op zee. Hij werd ook benoemd tot gouverneur van Cozumel (het huidige Cuba) maar zette nooit een voet op het Amerikaanse continent. A. was een persoonlijke vriend van zijn bloedverwant Karel V en zetelde als raadgever in diens centrale raad. Hij was gehuwd met een dochter van de heer van Bergen-op-Zoom. Na zijn overlijden werd A.’s hart begraven in de Sint-Martinuskerk in Beveren.

facebook_page_plugin
Volg ons op Facebook!
Beveren in Beeld

Login enkel voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift.

Gelieve uw naam en voornaam in het veld naam in te vullen en uw lidnummer in het veld gebruikersnaam. Het lidnummer vindt u terug op de enveloppe van het tijdschrift.

Bedankt voor uw registratie, de webmaster kijkt deze registratie na en zal deze zo spoedig mogelijk goed- of afkeuren. U zal hiervan een e-mailontvangen.