1577-1657

VERDIENSTEN

Bisschop van Brugge en Gent, Contrareformatorische hervormer

KORTE BIOGRAFIE

Antoon Triest zag in het jaar 1577 het levenslicht op kasteel Cortewalle, als tweede zoon van heer Filips Triest en vrouwe Maria van Royen. A. was reeds op jonge leeftijd voorbestemd voor de geestelijke staat. Op de leeftijd van tien jaar ontving A. zijn eerste kruinschering. Hij studeerde rechten in Leuven en werd benoemd tot kanunnik aan de Sint-Baafskathedraal van Gent. In 1606 werd hij huisaalmoezenier van de aartshertogen Albrecht en Isabella en in 1617 werd hij benoemd tot bisschop van Brugge. In 1622 werd hij geïnstalleerd als bisschop van Gent. A. werd vooral bekend om zijn kunstenmecenaat. Triest bleef zijn leven lang verbonden met Beveren. Zo deed hij verschillende schenkingen aan het Wilhelmietenklooster en de parochiekerk van Beveren.

facebook_page_plugin
Volg ons op Facebook!
Beveren in Beeld

Login enkel voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift.

Gelieve uw naam en voornaam in het veld naam in te vullen en uw lidnummer in het veld gebruikersnaam. Het lidnummer vindt u terug op de enveloppe van het tijdschrift.

Bedankt voor uw registratie, de webmaster kijkt deze registratie na en zal deze zo spoedig mogelijk goed- of afkeuren. U zal hiervan een e-mailontvangen.