1795-1872

VERDIENSTEN

Secretaris en burgemeester van Doel

KORTE BIOGRAFIE

Stamt uit een aanzienlijke familie die een reeks burgemeesters aan Doel leverde. Toen Willem I, koning van Nederland, in de nasleep van de Belgische onafhankelijksstrijd via de Schelde Antwerpen en omgeving aanviel, bleef J. op post als gemeentesecretaris. Door zijn alerte optreden wist J. te verhinderen dat een Nederlandse strijdmacht Doel overmeesterde in de zogenaamde slag om Doel (23 december 1832). Hij verwittigde tijdig een Frans regiment dat de Nederlanders uit Doel verdreef. Zo bleef Doel in handen van de Belgen. Voor zijn moed werd J. in 1833 persoonlijk gedecoreerd door koning Leopold I en werd hij door de Fransen onderscheiden met de titel van ridder in het Legioen van Eer. In 1836 werd hij aangesteld tot burgemeester van Doel, een functie die hij gedurende 36 jaar uitoefende.

facebook_page_plugin
Volg ons op Facebook!
Beveren in Beeld

Login enkel voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift.

Gelieve uw naam en voornaam in het veld naam in te vullen en uw lidnummer in het veld gebruikersnaam. Het lidnummer vindt u terug op de enveloppe van het tijdschrift.

Bedankt voor uw registratie, de webmaster kijkt deze registratie na en zal deze zo spoedig mogelijk goed- of afkeuren. U zal hiervan een e-mailontvangen.